Wednesday, February 10, 2016

Η Σκιάθος και οι ομορφιές της

Η Σκιάθος ανήκει γεωγραφικά στο σύμπλεγμα των Σποράδων, μια ομάδα καταπράσινων νησιών που η φύση προίκισε με μοναδικές ομορφιές και σπάνιο πλούτο, που θα αγγίξουν κάθε φυσιολάτρη.
Η Σκιάθος είναι το πρώτο νησί από το σύμπλεγμα, που συναντάμε κινούμενοι ανατολικά. Έχει δικαίως αποκτήσει τη φήμη τη κοσμοπολίτισσας και αυτό χάρη στις υψηλών προδιαγραφών τουριστικές υποδομές της, αλλά και εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς της που κόβει την ανάσα του επισκέπτη. Η φήμη της τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και αποτελεί τοπ προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μοναδικότητα της Σκιάθου έγκειται στο ότι συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την ιστορία, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με την απλότητα της φυσικής ζωής του νησιού, αλλά και την κοσμοπολίτικη ζωή με την γνήσια αιγαιοπελαγίτικη κουλτούρα. Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη, που έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία πλούσιων υποδομών, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ, το νησί εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διατηρεί στο ακέραιο την ταυτότητά του. Χωρίς ίχνος προσποίησης και εντυπωσιασμού η Σκιάθος είναι ένα τουριστικό θέρετρο που θα κερδίσει τον επισκέπτη της ουσιαστικά. Ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο νησί θα γίνει καρμικά ένα με αυτό και θα μετουσιώσει το ταξίδι αυτό σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία που θα κρατήσει για μια ζωή.
Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη, καθώς είναι το μοναδικό νησί στις Σποράδες όπου λειτουργεί αεροδρόμιο, ενώ υπάρχει και συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με τον Άγιο Κωνσταντίνο, όσο και με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Ο οικισμός της Σκιάθου, που δεσπόζει βορειοανατολική του λιμανιού, είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και διαθέτει μία ιδιαίτερη πινελιά, αφού πέραν της νησιωτικής αρχιτεκτονικής που επικρατεί, έχει εμφανείς επιρροές από την πηλειορείτικη αρχιτεκτονική. Παραδοσιακά διώροφα κτίσματα με κεραμοσκεπές σε πλακόστρωτα καλντερίμια, περιποιημένες αυλές με λουλούδια συνθέτουν ένα ρομαντικό και ειδυλλιακό σκηνικό. Ο οικισμός της Χώρας, που χτίστηκε γύρω στα 1830, αποτελούσε ο μοναδικό οργανωμένο οικισμό του νησιού. Το σκηνικό αυτό ανατράπηκε με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καθώς κοντά στις φημισμένες του παραλίες άρχισαν σταδιακά να δημιουργούνται ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζωντανεύοντας έτσι ανεκμετάλλευτες περιοχές του νησιού. Ειδικά το καλοκαίρι τα σοκάκια της Χώρας σφύζουν από ζωή, με την οδό Παπαδιαμάντη, τον κεντρικό δρόμο της Σκιάθου να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, λόγω των καταστημάτων που ανθούν εκεί. Καταστήματα με αναμνηστικά δώρα και σουβενίρ για να κρατήσει κανείς ζωντανές τις αναμνήσεις από το νησί, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπική κουζίνα, καφέ και μπαράκια είναι μερικές από τις στάσεις που πρέπει κάποιος να κάνει για να πάρει μια ισχυρή γεύση του νησιού. Στο νέο λιμάνι δεσπόζουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μεγάλα clubs του νησιού για όσους επισκέπτες επιθυμούν έντονη νυχτερινή διασκέδαση.
Το πιο σημαντικό θέλγητρο του νησιού που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης είναι οι σπάνιας ομορφιάς πολυάριθμες παραλίες του. Στη νοτιοανατολική μεριά του νησιού μπορεί ο επισκέπτης να βρει τις πλέον οργανωμένες παραλίες, που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για μια χαλαρωτική και διασκεδαστική βουτιά. Η Μεγάλη Άμμος, οι Αχλαδιές, η Καναπίτσα, ο Βρωμόλιμνος, η Αγία Παρασκευή , ο Τρούλος διαθέτουν καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές. Η πλέον διάσημη παραλία στις Κουκουναριές θα σας κερδίσει χωρίς καμία αμφιβολία. Το σπάνιο πευκόδασος που βρέχεται κυριολεκτικά από τη θάλασσα δημιουργεί ένα σπάνιο συνδυασμό χρωμάτων και αισθήσεων. Η λίμνη της Στροφυλιάς, που βρίσκεται εκεί αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προστατευόμενους βιότοπους, που κανείς οφείλει να επισκεφθεί και να δει την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί. Για τους πιο “εναλλακτικούς” να μην ξεχάσουμε την παραλία “Μπανάνα”, που προσφέρεται για γυμνισμό ή την Ελιά, μια΄μικρή και λιγότερο κοσμική παραλία, για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το τοπίο απερίσπαστοι. Αξίζει τέλος να επισκεφθεί κανείς με καΐκι την πολυφωτογραφημένη παραλία στα Λαλάρια, αλλά και την Γαλάζια και τη Σκοτεινή Σπηλιά, που αποτελούν κυριολεκτικά φυσικά μνημεία του νησιού.
Πηγή: www.magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment