Monday, February 8, 2016

Θεματοφύλακας της παράδοσης η Ενωση Μικρασιατών Σκιάθου

Τα κειμήλια μνήμης «ζωντάνεψαν» την εκδήλωση της κοπής της πίτας 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενωσης Μικρασιατών Σκιάθου, στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό, η Πρόεδρος κυρία Μαρία Βερβέρη, η οποία στη συνέχεια παριουσίασε φωτογραφίες, από το αρχείο της Ενωσης. Η παρουσίαση είχε τίτλο «Κειμήλια Μνήμης», και περιελάμβανε στο πρώτο μέρος, τα εκθέματα της μεγάλης έκθεσης που είχε διοργανώσει η Ενωση το 2009, με τα κειμήλια που διασώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, και πρόσφεραν οι Σκιαθίτες απόγονοι προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Τα κειμήλια είχαν φωτογραφηθεί με το πέρας της έκθεσης και περιελάμβαναν, εικόνες, κοσμήματα, είδη ένδυσης και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκαν μοναδικές φωτογραφίες, ντοκουμέντα, από την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Σκιάθο, καθώς επίσης και από την καθημερινότητά τους, σε κοινωνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν από τα μέλη για το αρχείο της Ενωσης.
Στη συνέχεια ο κύριος Νίκος Ακρίβος, ζωγράφος και μέλος της Ενωσης, συγκίνησε με τις αναφορές του στις συνήθειες των Μικρασιατών τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έθιμα που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας και έλκουν την καταγωγή τους από το Βυζάντιο.
Την εκδήλωση έκλεισε με τη μελωδική φωνή της η κυρία Αγγελική Μαυρογιάννη, μέλος της Ενωσης, η οποία ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και κέρδισε το χειροκρότημά τους.

Πηγή: www.taxydromos.gr

No comments:

Post a Comment