Thursday, March 23, 2017

Με τις καλύτερες αναμνήσεις αποχωρεί από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου ο Διοικητής Επιπυραγός Γεώργιος Λιακόπουλος

«Μετά από τον χρόνο που παρέμεινα στην Διοίκηση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου, θα ήθελα απερχόμενος, λόγω της προαγωγής μου και της μετάθεσης μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία .Α/Λ Σκιάθου, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους εκείνους που βοήθησαν στο δύσκολο έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Σκιάθου.

Πρωτίστως θέλω θερμά να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκιάθου. (Μόνιμους, Πενταετής, Εποχικούς Πυροσβέστες ), μη ξεχνώντας και όλους τους συναδέλφους από υπηρεσίες εκτός νήσου για την αγαστή συνεργασία, όποτε χρειάστηκε.
Να ευχαριστήσω επίσης  τον Δήμαρχο Σκιάθου και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιαννίτση καθώς και το  μόνιμο και εποχικό προσωπικό του Δήμου (Πυροφύλακες 2 μηνών) που όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε σε θέματα που αφορούν την πυρασφάλεια του νησιού.
Συνεχίζοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ιδιώτες με επιχειρήσεις στην νήσο Σκιάθου για την αμέριστη συμπαράσταση, σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς φορείς (ΛΙΜΕΝΙΚΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Δ.Ε.Η- ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ- Δ.Ε.Υ.Α.Σ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ) , που πολλές φορές με την βοήθεια τους  καταφέρναμε να πετυχαίνουμε το μέγιστο, προς το κοινωνικό σύνολο.
Τα τοπικά και μη ΜΜΕ- Social Media, για την συνεργασία που είχαμε έτσι ώστε να ενημερώνονται όλοι.
Την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης-To Σύλλογο Κυνηγών-Τους Προτέκτα-  της περιοχής μας για την βοήθεια τους και την συνεργασία μας και την ανιδιοτελή προσφορά τους στη κοινωνία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες-Δημότες που μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ή μας βοήθησαν στην καταστολή με οποιοδήποτε τρόπο.
Να ευχαριστήσω τον σύλλογο Η Σκιάθος, που με αγαστή συνέργια πολλές φορές πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες για τους πολίτες.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην υπογραμμίσω την παρουσία του  Διευθυντή  του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» Καθηγητή  Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ Ευθύμης Λέκκας όπου την 1 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Skiathos Palace ήταν Κεντρικός  ομιλητής στην ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων, για την Αντιμετώπιση Σεισμών και Πυρκαγιών, και ο ρόλος του ενεργού πολίτη», για την τιμή που μας έκανε να παραβρεθεί στην νήσο Σκιάθο και να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του.
Αποχωρώ λοιπόν με τις καλύτερες αναμνήσεις, πιστεύοντας ότι μαζί με την ομάδα μου-συναδέλφους  μου προσπαθήσαμε να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας πάντα με συν ΘΕΟ.
Εν κατά κλείδι θα αναφέρω πιο ήταν το κύριο σκεπτικό μου:
Η διαχείριση καταστροφών και κρίσεων αποτελεί για κάθε δομημένο σύστημα μία συνεχή διαδικασία σχεδιασμού, πρόληψης και προετοιμασίας, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη βέλτιστη αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφών.
Παγκόσμια το πεδίο διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων εκφράζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις κρατικές δομές.
Η παγκόσμια τάση είναι η μετακίνηση των διακυβερνήσεων από πολιτικές μείωσης των επιπτώσεων καταστροφών, σε πολιτικές  μείωσης κίνδυνων των κινδύνων καταστροφών, ώστε οι καταστροφές να μην συμβαίνουν.
Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας δηλαδή να προσπαθούμε να αποτρέψουμε μία φυσική καταστροφή να μην έρθει καθόλου.
Αν όμως προκύψει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι  έτσι ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες και να φανεί η λιγότερη τρωτότητα του συστήματος.
Πρέπει να κάνουμε κατάδυση του Εγώ και ανάδυση του Εμείς.
Πρέπει από τα μαθήματα που προκύπτουν μέσα από μία διαχείριση έκτακτης ανάγκης, μίας έκτακτης καταστροφής, να γινόμαστε όλοι καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας , έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται.
Σας ευχαριστώ.
πηγή: skiathoslife.gr

No comments:

Post a Comment