Tuesday, March 21, 2017

Προοπτικές Ανάπτυξης για τον Ελληνικό Τουρισμό

Άρθρο του κ. Μάκη Κουκουλάκη, προέδρου της Ένωσης ξενοδόχων Σκιάθου:

Σε πραγματικό εθνικό πρωταθλητή στη μάχη για μία εξωστρεφή οικονομία αναδεικνύεται ο ελληνικός τουρισμός, αφού το πλήθος των κερδών του προέρχονται από εξωτερικούς επισκέπτες, εν μέσω συγκυρίας ενός ιδιαίτερου αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια παρά την πληθώρα των προκλήσεων που βρίσκεται αντιμέτωπος και οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη επενδύσεων, τις απώλειες από το sharing economy, την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και το ασαφές και μεταβαλλόμενο θεσμικό περιβάλλον.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω δυσλειτουργίες και στοχεύοντας στο να μη σχετίζεται η «υστεροφημία» της χώρας μόνο με το τρίπτυχο ήλιος – θάλασσα – καλοκαίρι, είναι επιβεβλημένο να ενταθούν οι προσπάθειες σε συγκεκριμένους άξονες μεγιστοποίησης εκμετάλλευσής των  δράσεων και των επενδυόμενων κονδυλίων για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος κάθε δημοτικής αρχής. Η προοπτική αυτή απαιτεί δομημένο σχεδιασμό και ένα χρονικό ορίζοντα 3-5 χρόνων. Οι υποδομές, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η ηλιοφάνεια και το θερμό κλίμα, ευνοούν την προσέλκυση αγορών από τις αρχές Απριλίου έως και το τέλος Νοεμβρίου. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, πέρα από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους φορείς του τουρισμού (συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, δημόσιους φορείς , μέσα μεταφοράς ) πρέπει να κινηθούν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και  τα εμπορικά καταστήματα της εκάστοτε τουριστικής περιοχής παραμένοντας σε λειτουργία. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτής της επέκτασης των 8 μηνών τουρισμού.
Ενισχυτικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να λειτουργήσει η στροφή στον πολιτιστικό τουρισμό, τον άξονα δημιουργίας  προστιθέμενης αξίας σε κάθε μορφή τουρισμού. Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια χώρα σαν την Ελλάδα φαντάζει επένδυση με εξασφαλισμένη επιτυχία.
Πυλώνα ανάπτυξης επιβάλλεται να αποτελέσει και ο συνεδριακός τουρισμός ο οποίος είναι άκρως αλληλεπιδραστικός, καθώς  συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας μιας περιοχής. Είναι λογικό, ένας χώρος ο οποίος προτιμάται για τη διεξαγωγή συνεδρίων, να μετέχει προνομιακά στο πολιτιστικό «προϊόν», μιας και δίνει τη δυνατότητα σε κοινό, κατοίκους και επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τις καινοτομίες.
Επιπρόσθετα για να καταστεί η Ελλάδα ακόμη πιο δημοφιλής ως προορισμός, θα πρέπει να προσελκύσει ξένα κρουαζιερόπλοια, να βελτιώσει θεαματικά τα λιμάνια και τις εγκαταστάσεις της και να εξετάσει σοβαρά την ανάπτυξη και άλλων προορισμών κρουαζιέρας, νησιωτικών αλλά και ηπειρωτικών, όπως της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και άλλων ενδιαφερόντων σημείων της ηπειρωτικής Ελλάδας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα προσέγγισης σε άγνωστους μέχρι τώρα προορισμούς. Η σωστή και οργανωμένη προώθηση τόσο των νέων αλλά και των υπαρχόντων προορισμών, καθώς και της κρουαζιέρας ως επιλογής διακοπών στην Ελλάδα θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία.
Συμπεριλαμβανομένων όλων των παραπάνω και αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο σύμπλεγμα “δορυφόρων” του τουρισμού , πιστεύω ότι το όφελος για όλους μας θα είναι τεράστιο, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής στόχευσης αλλά και σε επίπεδο ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων.
Ο κ. Κουκουλάκης Μάκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γεν. Διευθυντής του Ομίλου Ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts. Εδώ και τέσσερα χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μέλος της Επιτροπής Τουριστικής προβολής Σκιάθου, βραβευμένος από την Unesco για την συνεισφορά του στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής του American College of Thessaloniki στο τμήμα Μ.Β.Α. που αφορά τον τουρισμό.
πηγή: holidaynews.gr

No comments:

Post a Comment