Wednesday, February 29, 2012

Τι θα γινόταν στη Βρετανία αν ήταν στη θέση της Ελλάδας


Στα... ρούχα μας έβαλε τους Βρετανούς το ραδιόφωνο του BBC4, το οποίο ετοίμασε ένα υποθετικό αφιέρωμα για το τί θα συνέβαινε αν στη θέση της Ελλάδας...
βρισκόταν η Βρετανία!
Το ευφυές εγχείρημα, αποτυπώνει με άμεσο τρόπο τι πραγματικά σημαίνουν τα σκληρά μέτρα και τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και ποιά θα ήταν τα αντίστοιχα που θα επιβάλλονταν στους Βρετανούς πολίτες. 
Συγκεκριμένα, η αντιστοιχία έχει ως εξής:
1. Επτά εκατομμύρια άνεργοι, σε μια κρίση πολύ χειρότερη από αυτήν του 1929-30... Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινόητα, στους βασικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, και πολλές περικοπές και στις στρατιωτικές δαπάνες...
2. Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα ο ΦΠΑ θα ανέβαινε στο 24%. Φόρος αλληλεγγύης έως 5% του εισοδήματός και νέους φόρους για την ιδιοκτησία. Οι φόροι στο αλκοόλ και τον καπνό θα ανέβαιναν στο 33% και θα χρειάζονταν 120 λίρες (142 ευρώ) για να γεμίσει το ρεζερβουάρ ενός οικογενειακού αυτοκινήτου.
3. Οι συντάξεις θα μειώνονταν κατά 20%. Όποιος έβγαινε στη σύνταξη πριν τα 55 θα έβλεπε μειώσεις έως και 40%. Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα ανήκε στο παρελθόν.
4. Η αντιστοιχία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα ήταν στη Βρετανία πάνω από 70 έτη. Όλα τα κρατικά επιδόματα θα περικόπτονταν για χρόνια.
5. Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κοβόταν κατά ένα πέμπτο, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού και να καθίσται δύσκολη τη διατήρηση στρατού, ναυτικού και αεροπορίες ως χωριστές οντότητες.
Όχι για να ξέρουν οι Βρετανοί τί περνάμε...


No comments:

Post a Comment