Wednesday, April 25, 2012

Συνέντευξη κ. Κουκουλάκη - Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων και Ομίλου Τουριστικής Προβολής Σκιάθου


Ο τουρισμός εξακολουθεί να παραμένει αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία σε αντίθεση με τα όσα ακούμε και βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε πως οι αρμόδιοι φορείς θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά την εγχώρια Τουριστική βιομηχανία και να την υποστηρίξουν. …….και ας μην ξεχνάμε ότι ο μεταφορέας και ο ξενοδόχος είναι οι βασικοί επενδυτές και η κινητήρια δύναμη της Τουριστικής Βιομηχανίας.
Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν υποχρεώνουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις επαγγελματιών να ξεφύγουν από την αδράνεια και να αναλάβουν ενεργό δράση σε επίκαιρα θέματα που τους αφορούν άμεσα.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το Εξωτερικό είναι θετικά. Οι πωλήσεις της Σκιάθου πάνε σταθερά καλά και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Το μικρό μέγεθος του νησιού ευνοεί στο να μην υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στα ποσοστά πληρότητας. Η λογική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι ξενοδόχοι συμβάλει στα ανωτέρω.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Επιτακτική ανάγκη είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του νησιού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις Πύλες εισόδου που είναι ζωτικές για την σωστή λειτουργεία του προρισμού.
Κρίνουμε απαραίτητο να βελτιωθούν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκη - Σκιάθος Σκόπελος, Αλόνησος - Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητη. Θα εκτιμούσαμε πολύ την συμμετοχή και παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κου Αγοραστού, των εκπροσώπων των νησιών στην περιφέρεια και των Δημάρχων των νησιών στις διαπραγματεύσεις με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Παράλληλα η ενίσχυση των δρομολογίων Αγίου Κωνσταντίνου Σκιάθου – Αγίου Κωνσταντίνου θα βοηθούσαν πολύ.
Το προϊόν μας απευθύνεται και στον Έλληνα επισκέπτη. Η Βόρεια Ελλάδα όμως είναι αποκομμένη από τις Σποράδες σε αντίθεση με άλλους προορισμούς. Οι επισκέπτες μας αναφέρουν συνεχώς αυτό το πρόβλημα  και πολλές φορές ακυρώνουν τελευταία στιγμή γιατί δεν εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια.
Το αεροδρόμιο της Σκιάθου που εξυπηρετεί τις Σποράδες γενικότερα θέλει βελτίωση και εκσυγχρονισμό ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει στο κοντινό μέλλον την εξέλιξη των αεροπορικών μέσων.
ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΒΟΛΗ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
======================================
Η εποχικότητα που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνον είναι ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε.
Όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαρκής και σοβαρή προβολή και διαφήμιση των προϊόντων μας και κατ΄ επέκταση του προορισμού Σκιάθος καθώς επίσης η προβολή της πολυμορφίας του προορισμού. Η Σκιάθος δεν προσφέρει μόνο Ήλιο και Θάλασσα.
Συνεργαζόμαστε και ήδη έχουμε ανοίξει διαρκή διάλογο με τα Προεδρεία των περισσοτέρων εμπλεκομένων στο Τουρισμό και τον Πολιτισμό Συλλόγων γιατί το θέμα αυτό μας αφορά όλους και απαιτεί συμμετοχή και συνεργασία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημάρχου Σκιάθου για την συμμετοχή και υποστήριξη του.
Στόχος μας είναι να συντονιστούν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς και να εξασφαλίσουμε έσοδα για την προβολή της Σκιάθου.
Επειδή πιστεύω στην ισχύ και το αποτέλεσμα της διαδικτυακής προβολής ήδη έχουμε δημιουργήσει υπερσύγχρονο κόμβο διαδικτυακό τελευταίας τεχνολογίας.
Εκδώσαμε πληροφοριακό έντυπο και DVD που παρουσιάζει το ξενοδοχειακό προϊόν της Σκιάθου στο σύνολο του και τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Το έντυπο αυτό κυκλοφορεί σε όλες τις εκθέσεις.
Καλλιεργούμε τις Δημόσιες σχέσεις με δημοσιογράφους, Αλλοδαπούς και Έλληνες Τουριστικούς πράκτορες, Tour Operators, παράγοντες του Τουρισμού, και προσπαθούμε να έχουμε συνεχή παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού.
Μεθοδεύουμε την δημοσίευση άρθρων για την Σκιάθο σε έγκυρα τουριστικά περιοδικά και ευρείας κυκλοφορίας διάσημα περιοδικά Ευρείας κυκλοφορίας του Εσωτερικού και Εξωτερικού. Τηλεοπτικά κανάλια θα εξακολουθήσουν να προβάλουν συνεχώς ανταποκρίσεις από τη Σκιάθο. Η τακτική αναφορά του ονόματος Σκιάθος είναι το ζητούμενο.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε προετοιμάζουμε την έκδοση Χάρτη της Σκιάθου που θα διανέμεται δωρεάν στους τουρίστες. Οι εισφορές των διαφημιζομένων εταιρειών θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για να καλύπτουν τα έξοδα προβολής και διαφήμισης. Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο και ελπίζουμε να πετύχει. Η συμμετοχή των επιχειρηματιών της Σκιάθου είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Φιλοδοξούμε στο κοντινό μέλλον να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Το πλέον φιλόδοξο μας σχέδιο ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου 2012 και θα αποτελέσει την πιο σημαντική πηγή εσόδων για την προβολή του νησιού. Έχουμε ήδη υπογράψει με πολυεθνικές εταιρείες που εκπροσωπούν και διανέμουν επώνυμα αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά και νερά, καθώς επίσης και προιόντα τροφοσιας. .
Με τα συμβόλαια αυτά πετυχαίνουμε ειδικές τιμές για την τροφοδοσία των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπάρ,  κλπ. Μέρος των εσόδων αυτών των συμβολαίων που θα προκύπτουν από τις ειδικές τιμές και τις εκπτώσεις βάσει των τιμολογίων θα διατίθενται αυτόματα για την προβολή του νησιού.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο και εμμέσως οι εταιρείες θα παίξουν τον ρόλο των χορηγών της προβολής μας.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο για να πετύχει προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιχειρηματιών και την υποστήριξη της ιδέας αυτής από όλους μας ώστε από τους ενισχυμένους τζίρους των συμβολαίων να προκύπτουν τα ανάλογα έσοδα.
Με το πρώτο παγγόσμιο G Festival καθώς επίσης και με τα διάφορα αθλητικά events ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουμε την αγορά της Σκιάθου σε target groups που δεν υπήρχαν.
Καθώς και πολλά άλλα που μοναδικό τους μέλλημα είναι η αύξηση της τουριστικής περιόδου.
Εύχομαι όλοι μας να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα της συντονισμένης δράσης και να το αποδείξουμε αυτό με την ευρεία συμμετοχή μας. Κάθε ιδέα ή πρόταση κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στο καλό αποτέλεσμα είναι ευπρόσδεκτη, ο ανοικτός διάλογος είναι το μέσον που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα.
Προϋπόθεση όλων αυτών είναι να υπάρχει ελπίδα και όραμα για το καλύτερο που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει με την συμμετοχή του.
Καθώς και πολλά άλλα που μοναδικό τους μέλλημα είναι η αύξηση της τουριστικής περιόδου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ι. Κουκουλάκης
Πρόεδρος Α.Μ.Κ Ομίλου Τουριστικής Προβολής και Marketing Νήσου Σκιάθου.
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

travelpress

No comments:

Post a Comment