Monday, August 13, 2012

Ανάδειξη του μνημείου Αλ. Παπαδιαμάντη




Η ανάδειξη του μνημείου που είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη εντάσσεται στις προτεραιότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», που είχε καταθέσει προ μηνών σχετική πρόταση στο Δήμο Σκιάθου. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες
θα δρομολογηθούν τον Οκτώβριο, από το Σύλλογο, με την άδεια και σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σκιάθου. Συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες πέτρας, δενδροφύτευση στο παρτέρι που περιβάλλει το μνημείο, καθαρισμός των μαρμάρων και επίσης θα τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός, προκειμένου να αναδειχθεί η προτομή του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου.














Με σκοπό την ανάδειξη του Μνημείου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «η Σκιάθος» κατέθεσε ενδεικτικώς δύο μελέτες προς έγκριση στο Δήμο Σκιάθου, του πολιτικού μηχανικού Χρήστου Μασσούρου και του αρχιτέκτονα Χατζημιχάλη Νικήτα, τις οποίες εκπόνησαν για λογαριασμό του Συλλόγου. «Θεωρούμε αναγκαία την αισθητική αναβάθμιση του Μνημείου που παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, ώστε να ανακτήσει τη διάσταση που του αξίζει ως σύμβολο και σημείο αναφοράς για το νησί μας» επισημαίνεται στην επιστολή του Συλλόγου προς τον Δήμο Σκιάθου.















Στο μεταξύ, σειρά δραστηριοτήτων καταγράφονται στον ετήσιο απολογισμό του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της οικογένειας Χριστίνας Α. Σαρρή προς το Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά πέτρινου τραπεζιού στο οποίο είχε γράψει διηγήματά του ο μεγάλος Συγγραφέας, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων του Συλλόγου, καταγράφεται επίσης η πρωτοβουλία αποκατάστασης των δύο πηγών στην θέση Πυργί, που έχουν σχεδόν καταρρεύσει, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία τους. Έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση για τον Σεπτέμβριο, με την άδεια και συνεργασία του Δήμου.

Με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων του οικιστικού ιστού της Σκιάθου, όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση, «προχωρήσαμε στην κατασκευή και τοποθέτηση 20 ενημερωτικών πινακίδων, με τη σχετική αναφορά» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θόδωρος Τζούμας. Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από την σκιαθίτικη υφαντική τέχνη, όπως έχουν καταγραφεί στην εμπεριστατωμένη μελέτη για το σκιαθίτικο λαϊκό πολιτισμό του Οικονόμου Γεωργίου Α. Ρήγα, «Σκιάθος λαϊκός πολιτισμός». Οι πινακίδες φιλοτεχνήθηκαν από Σκιαθίτισα καλλιτέχνιδα και τοποθετήθηκαν μετά από σχετική άδεια που έλαβε ο Σύλλογος από τον Δήμο. Τοπωνύμια όπως Τσαλαβούτα, Ποτόκι, Μεσοχώρι, Το Γλυφονέρι, Μεγάλο Καλντερίμι, Τα πευκάκια, Ο βράχος, κ.α., πήραν τη θέση τους «επίσημα» πια, διατηρώντας έτσι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού του νησιού.














Οι δράσεις του Συλλόγου επεκτείνονται σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώθηκε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος Δήμου Σκιάθου ανοιχτή συνάντηση Συλλόγων, Φορέων και Ενεργών Πολιτών με θέμα «Λήψη μέτρων για την παράνομη υλοτομία», στην διάρκεια της οποίας καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας του μητρώου εθελοντών















Στις ενέργειες ευαισθητοποίησης της τοπικής και της σχολικής κοινότητας, εγγράφονται εξάλλου : η έκθεση με τίτλο «Τα ξεβράσματα της Θάλασσας» από αντικείμενα που συνέλεξαν οι Εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον «Ολοι μαζί, Σκιάθος καθαρή 2012», οι προβολές των οικολογικών ταινιών που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τίτλο «Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει στο Αιγαίο», τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που υλοποιήθηκαν, η Ορχήστρα της ανακύκλωσης κλπ. Εξίσου σημαντικές είναι, τέλος, οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο επίπεδο της ποιοτικής τουριστικής προβολής της Σκιάθου, οι κοινωνικές πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν, το σποτ για την προβολή της Σκιάθου και πολλές ακόμη αξιόλογες πρωτοβουλίες.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδ
α

No comments:

Post a Comment