Wednesday, August 29, 2012

Κραυγή αγωνίας των Δήμων της Μαγνησίας για τα oικονομικά




Κλείνουν αύριο συμβολικά τα Δημαρχεία της Μαγνησίας

SOS εκπέμπουν και οι Δήμοι της Μαγνησίας, για τα οικονομικά και, σε μια συμβολική κίνηση, κλείνουν αύριο Πέμπτη τους Δήμους. Στη διάρκεια της κινητοποίησης θα παραμείνουν κλειστά το Δημαρχείο Βόλου και τα πρώην Δημαρχεία, το προσωπικό θα εργάζεται κανονικά, αλλά θα εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά. Κανονικά θα λειτουργήσουν και οι υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα. 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, οι δήμαρχοι Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου Κώστας Παπαμαρκάκης, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι το θέμα, εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Ενημερώνοντας τους δημάρχους, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νατάσσα Οικονόμου επισήμανε ότι στη συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΠΕΔ και της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ αύριο στην Αθήνα, το σύνολο των δημάρχων της Μαγνησίας, συμφωνεί με την ουσία των κινητοποιήσεων. Όπως ανάφερε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρούει των κώδωνα κινδύνου εδώ και μήνες, καθώς η συνεχής μείωση των ΚΑΠ (από τα 215 εκ. € κάθε μήνα το 2009, έπεσαν στα 168 το 2011, στα 135 στις αρχές της χρονιάς και στα 96 εκ. € τον Ιούλιο του 2012, ενώ φημολογείται ότι θα μειωθούν στα 72 ως 75 εκ. € στη συνέχεια), οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και κατάρρευση.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι η πίεση έφερε αποτέλεσμα και ήδη χθες ανακοινώθηκε απόφαση να δοθεί μέρος της ΣΑΤΑ για το 2012, που μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ούτε ένα Ευρώ. Οι Δήμοι εμμένουν στα 2,7 δις των ΚΑΠ (που περιλαμβάνονται και 900 εκ. € για τα κοινωνικά επιδόματα), να επιστραφούν 131 εκ. € που δανείστηκε το κράτος για την πρόνοια και τα 50 εκ. € για μεταφορά μαθητών. 

Αγώνας για τις κοινωνίες
Το γεγονός ότι ο αγώνας των δημάρχων δεν αφορά τους ίδιους και τα δημοτικά συμβούλια, αλλά τις τοπικές κοινωνίες, επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, προειδοποιώντας ότι «αν καταρρεύσουν οι Δήμοι, καταρρέει το τελευταίο αποκούμπι και κάθε δυνατότητα κοινωνικής συνοχής». 
Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι Δήμοι δεν ζητούν να γυρίσουμε στο 2009, αλλά να διασφαλιστεί το ποσό που απαιτείται για τον σκληρό πυρήνα της μισθοδοσίας και των κοινωνικών δαπανών, που ανέρχονται σε 2,7 δις € για τους Δήμους της χώρας. «Οι Δήμοι έχουν συγκεκριμένη κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική και πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδης υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες» τόνισε. Εκτίμησε δε ότι η κινητοποίηση πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και χαρακτήρισε το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό.
Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, εκτίμησε ότι η Τ.Α., άργησε να αντιδράσει, δείχνοντας κατανόηση απέναντι στην κρίση και υπομονή ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. «Αν ο αγώνας δεν ταυτιστεί με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, δεν θα έχουμε καμία τύχη να καλυτερέψει η ζωή των δημοτών και να κρατήσουμε αραγή την κοινωνία», ανέφερε. Ζήτησε δε να τεθούν νομοθετικά ζητήματα, να πληρωθούν τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν από έλλειψη χρηματοδότησης και να εξασφαλιστεί η ελάχιστη χρηματοδότηση για μισθοδοσία των υπαλλήλων. 

Μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές
Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, επισήμανε ότι από 200.000 € μηνιαία χρηματοδότηση ΚΑΠ, έπεσε αρχικά στις 130.000 € και τον Ιούλιο του 2012 στις 90.000 €. Όπως επισήμανε, οι ανείσπρακτες οφειλές, μόνο για τη ΔΕΥΑ Ρ. Φεραίου ανέρχονται σε 200.000 €, ενώγια τους Παιδικούς σταθμούς η χρηματοδότηση είναι κατά ένα τρίτο μειωμένη απ’ ότι πέρυσι. 
«Είναι η κατάλληλη εποχή να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας. Η κοινωνική πίεση συνεχώς μεγαλώνει και πρέπει να δώσουμε αγώνα για τους δημότες μας», δήλωσε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι οι δήμαρχοι πίστεψαν στον Καλλικράτη, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν έχουν συμπαραστάτη το κράτος. 
Την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταρρεύσει, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου Κώστας Παπαμαρκάκης, τονίζοντας ότι πρόβλημα δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση, αλλά και η «θηλιά» με την παρακράτηση παλαιών χρεών. «Το Κράτος παίρνει από τη μία τσέπη και τα βάζει στην άλλη. Σε ένα χρόνο οι Δήμοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν το αυτονόητο, εργασίες καθημερινότητας. Στο Δήμο Ν. Πηλίου, ο τρίτος σε έκταση σε όλη την Ελλάδα (από Μαλάκι ως Τρίκερι), υπάρχουν μόνο τρείς μόνιμοι υπάλληλοι στην Καθαριότητα, ενώ απαγορεύεται να κάνουμε προσλήψεις. Κανείς δεν δέχεται πιστώσεις για καύσιμα», ανέφερε. 
Τέλος, αναφέρθηκε και στις ανείσπρακτες οφειλές, που μόνο για το Δήμο Ν. Πηλίου ανέρχονται σε 1,7 εκ. € και οι περισσότερες προέρχονται από λογαριασμούς ύδρευσης. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα χρέη για την ύδρευση παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια και ο Δήμος δεν έχει δυνατότητα να τα εισπράξει. Χαρακτηριστικά δε επισήμανε ότι υπάρχουν δημότες που πλήρωσαν αλλά καταχράστηκαν τα χρήματα υπάλληλοι, ενώ υπάρχουν και περίπτωση που έχουν εκδοθεί οκτώ λογαριασμοί για έναν καταναλωτή!



magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment