Με οποιαδήποτε αμοιβή τούς προταθεί από τον εργοδότη δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να εργαστούν έξι στους δέκα ανέργους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ). Παράλληλα το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.
Όπως τονίζεται στην έρευνα, «η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφαιρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
To 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
Το 55% των ανέργων είναι διατεθειμένο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν προταθεί.
Το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Πάντως το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς σε εποχές χαμηλής ανεργίας έφτανε το 56,1%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωσή τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%).
Το συγγενικό περιβάλλον φαίνεται πως λύνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της διαμονής όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας. Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%.
Ωστόσο, η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προς τα άνεργα μέλη δεν είναι αυτονόητη. Το 45,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μικρή ή και καθόλου στήριξη, όταν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.
Εξάλλου στην έκθεση επισημαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις να οδηγούν στη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», δηλαδή να αφορούν δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.
Την ίδια στιγμή, με βάση και τα στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει πλέον το 60%.
Υπουργείο Εργασίας: «Απαισιόδοξοι προφήτες»
Σε «απαισιόδοξους προφήτες» που χρησιμοποιούν τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων για να προβλέψουν την καταστροφή, «κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού» αναφέρθηκε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το υπουργείο Εργασίας.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων φέτος το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου είναι θετικό.
Οι μισθωτοί το 2014 θα έχουν χάσει 50%
Η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε την περίοδο 2010-2013 κατά 37,2%, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, οι μισθωτοί ως κοινωνική ομάδα έχουν απολέσει κατά τι περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοραστικής τους δύναμης. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα έχουν απολέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.
magnesianews.gr
No comments:
Post a Comment