Friday, January 2, 2015

Εντυπωσιακή ανάκαμψη στα ταξίδια των Ελλήνων τις γιορτές

Αυξημένες κατά 20% είναι οι κρατήσεις Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό την περίοδο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνεια φέτος, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσανδρο Τσιλίδη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση αυτή είναι η υψηλότερη στον εξερχόμενο τουρισμό τα τελευταία 5 χρόνια.

Πολύ καλά κινούνται και τα εσωτερικά ταξίδια των Ελλήνων τις ημέρες των εορτών, με αύξηση που φτάνει και το 40%, θυμίζοντας εποχές προ της έναρξης της οικονομικής κρίσης.

Η πλειονότητα των κρατήσεων για οργανωμένες διακοπές (ναυλωμένες πτήσεις, διαμονή για άτομα ή ομάδες ατόμων) μέσω των ταξιδιωτικών πρακτόρων στο εξωτερικό ήταν για δημοφιλείς προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Βιέννη, το Βερολίνο και την Πράγα. Τα ταξίδια στο Ροβανιέμι έχουν δει μειωμένο ενδιαφέρον φέτος.

Αξιοσημείωτο ότι η ροή των ταξιδιών είναι τέτοια που δεν χρειάστηκε, όπως άλλες χρονιές, να συνεργασθούν ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να ενωθούν πακέτα διακοπών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα οδικά ταξίδια σε προορισμούς όπως η Βουλγαρία, η Αυστρία κλπ. Σταθερά παρέμειναν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και το Ντουμπάι, καθώς αυτά τα ταξίδια τείνουν να προσελκύουν ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΗΑΤΤΑ, το μέσο κόστος ανά άτομο για ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω πακέτων ταξιδιωτικών γραφείων (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, τη διαμονή και τις ξεναγήσεις) ανήλθε σε € 350 σε αυτή την εορταστική περίοδο. Για τα πακέτα σε προορισμούς πιο μακριά οι τιμές έχουν ένα ευρύτερο φάσμα, δεδομένου ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά πιο ακριβές διακοπές. Αυτά τα ταξίδια ξεκινούν από τα 800 ευρώ ανά άτομο και φτάνπυν τα € 8.000 ή ακόμη υψηλότερο.

Ο κ.Τσιλίδης πρόσθεσε ότι οι τιμές των πακέτων διακοπών παρέμειναν σε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, επικουρούμενα από την πτώση των τιμών των καυσίμων. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων τους για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ η πτώση στις τιμές των καυσίμων επιτρέπει επίσης στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που οργανώνουν τα οδικά ταξίδια να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις για τους πελάτες της τελευταίας στιγμής.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Υπήρξε επίσης μια εντυπωσιακή 40% αύξηση των κρατήσεων για εγχώριους προορισμούς. Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, όπως λέει ο επικεφαλής του HATTA,υποστηρίζεται απο τη μείωση του κόστους των καυσίμων, που κάνουν πιο προσιτό το ταξίδι με Ι.Χ. ή με λεωφορείο.

Στο εσωτερικό οι Έλληνες επέλεξαν παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο,το Καρπενήσι, την Αράχωβα, το Ναύπλιο, τους Δελφούς, το Καϊμακτσαλάν, το Νυμφαίο κ.ά.

Υπενθυμίζουμε οτι σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 οι αφίξεις στις εσωτερικές πτήσεις αυξήθηκαν κατά 21,4%, γεγονός που δείχνει την ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού φέτος.

Πηγή: http://www.tornosnews.gr/

No comments:

Post a Comment