Tuesday, August 23, 2016

Η Σκιάθος τίμησε τη μνήμη του Δ. Τσάτσου

Στο νησί των Σποράδων διοργανώθηκε προχθές μια ειδική εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, του ακαδημαϊκού και πολιτικού ο οποίος είχε δείξει ιδιαίτερη αγάπη στον τόπο και συνδέθηκε στενά με τους κατοίκους του.

Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στον προαύλειο χώρο της Μονής Ευαγγελίστριας μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, προκειμένου να μοιραστούν σκέψεις και αναμνήσεις. Ισως πολλοί θυμήθηκαν τα λόγια του Δ. Τσάτσου που έλεγε ότι «Μετά θάνατον ζωή υπάρχει μόνον και εφόσον ο άνθρωπος που έφυγε έμεινε μέσα μας».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, η μόνιμη αντιπρόσωπός μας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη.
Ιδιαίτερη αίσθηση βέβαια έκανε η παρουσία του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος είναι υποψήφιος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για την προεδρία της Κομισιόν. Τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ο Δ. Τσάτσος είχε συλληφθεί από τη χούντα και κρατούνταν στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, ανάμεσα στους φοιτητές που διαδήλωναν στη Γερμανία και ζητούσαν την απελευθέρωσή του ήταν και ο ίδιος...
«Είχε ένα μοναδικό τρόπο να φέρνει τους ανθρώπους στην Ευρώπη, μαζί, κοντά. Αποτελούσε παράδειγμα ο τρόπος ομιλίας του και είχε την ιδιότητα να εξηγεί με απλό τρόπο σύνθετα νομικά προβλήματα», είπε ο κ. Σουλτς, που βρέθηκε στη Σκιάθο ακριβώς την επέτειο όταν το νησί είχε πυρποληθεί από τους Γερμανούς ως αντίποινα στην τοπική κοινωνία. «Είναι όνειδος για κάθε Γερμανό αυτό που συνέβη και ακόμα περισσότερο όταν είναι πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Στον 20ό αιώνα έγιναν εγκλήματα από τους ναζί, αλλά υπήρξε και η περίοδος όπου ιδρύθηκε η Ενωμένη Ευρώπη».
Ο Σουλτς για την τρόικαΛίγο νωρίτερα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου ο κ. Σουλτς είπε ότι «δεν μπορεί η τρόικα να έρχεται και να επιβάλλει σκληρά μέτρα. Η Ελλάδα αξίζει άλλη μεταχείριση».
«Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αναβιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις που ήξερε με μοναδικό τρόπο να δημιουργεί γύρω του» λέει η Μαρία Παναγιώτου, πρόεδρος του συλλόγου των επιστημονικών συνεργατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επί δέκα χρόνια στενή συνεργάτιδά του στις Βρυξέλλες.
«Εχει βαρύνουσα σημασία, διότι τόσο σημαντικοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να μιλήσουν ακριβώς για ό,τι εκπροσωπούσε στην πολιτική και την επιστήμη, και αυτό αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη συνέχεια του έργου και των οραμάτων του».
Η σύνδεση του Δ. Τσάτσου με τη Σκιάθο ξεκίνησε πριν από 30 περίπου χρόνια, αγάπησε το νησί, παραθέριζε, απέκτησε σπίτι και συνδέθηκε με τους ανθρώπους, ενώ στο νησί άλλωστε έγραψε ένα μέρος του έργου του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» αποφάσισε να οργανώσει την εκδήλωση γιατί πιστεύει ότι η πνευματική κληρονομιά του ανδρός, τριάμισι χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει επίκαιρα ζωντανή και λειτουργεί ως έμπνευση την οποία, ιδιαίτερα σήμερα, έχουμε απόλυτη ανάγκη, αναφέρει ο πολιτιστικός σύλλογος διά του προέδρου του Θοδωρή Τζούμα.
Ως ελάχιστη αναγνώριση στην προσφορά του στον τόπο, τον Ιούνιο του 1986, η Δημοτική Αρχή Σκιάθου τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη.
Πηγή: www.ethnos.gr

No comments:

Post a Comment