Friday, January 20, 2017

Βιβλική καταστροφή στο δάσος της Αλοννήσου

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις δασικές περιοχές της Αλοννήσου μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τη δημοτική αρχή να απευθύνει κατεπείγον έγγραφο στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, δίνοντας εικόνα σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής.
Οι εναγώνιες προσπάθειες να κλείσουν οι βαθιές πληγές που άνοιξε η θεομηνία, συνεχίζονται επί δέκα και πλέον μέρες, με το δήμαρχο Αλοννήσου, Πέτρο Βαφίνη, να χαρακτηρίζει «βιβλική» την καταστροφή στις δασικές περιοχές του νησιού με δήλωσή του, ενώ προσθέτει ότι «άδειασαν τα δάση από δέντρα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ο δασικός πλούτος της Αλοννήσου, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού «Είναι αδύνατο να περιγραφεί αυτό που ζούμε όλες αυτές τις μέρες».
Αμέτρητα είναι τα πεύκα που λύγησαν κάτω από το βάρος του χιονιού και το μένος της θεομηνίας που έπληξε το νησί, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Βαφίνης έχουν κοπεί εκατοντάδες πεύκα, και απομακρύνονται από το οδικό δίκτυο προκειμένου να συνεχίσουν το έργο αποκατάστασης των ζημιών τα συνεργεία που επιχειρούν στο νησί.
Δεκαπέντε μέρες έπειτα, η μάχη απομάκρυνσης των τεράστιων όγκων του χιονιού συνεχίζεται σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, και ολοκληρώνεται, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, ακόμη και χθες υπήρχαν δύο μέτρα χιόνι στην περιοχή της Καστανιάς, όπου επιχειρούσαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξουν διόδους ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού.
Στους κύριους οικισμούς του νησιού έχει αποκατασταθεί το νερό και το ρεύμα, αλλά σε μικρές συνοικίες και περιοχές εκτός σχεδίου ενδέχεται να απαιτηθεί, όπως εκτιμάται, ένας περίπου μήνας, για να διευθετηθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Τα προβλήματα υδροδότησης, όπου εντοπίζονται, αναμένεται να αποκατασταθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Αποκατάσταση ζημιών
Στο μεταξύ χθες, συνεχίστηκε η προσπάθεια διάνοιξης όλων των δρόμων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέγγιση και του πιο απομακρυσμένου κτηνοτρόφου. «Όλοι οι δρόμοι της Αλοννήσου αυτή τη στιγμή είναι προσπελάσιμοι χωρίς αλυσίδες» όπως σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού.
Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά από χθες, με εξαίρεση το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό, που ανοίγουν και πάλι από σήμερα, μετά την απομάκρυνση των δεκάδων πεύκων που λύγισαν στις αυλές των σχολείων και απαιτήθηκαν προσπάθειες πολλών ημερών προκειμένου να απομακρυνθούν.
Τα συνεργεία της ΔΕΗ αλλά και του ΟΤΕ εργάζονται πυρετωδώς, για να αποκατασταθεί το ντόμινο της καταστροφής που προκλήθηκε στο νησί, όταν τα πεύκα που λύγισαν κάτω από το βάρος του χιονιού συμπαρέσυραν στύλους της ΔΕΗ αλλά και τα εναέρια καλώδια του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί πολλαπλάσια προσπάθεια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, χθες, ύστερα από δέκα μέρες, προσέγγισαν με τη συνδρομή των συνεργείων και τις τιτάνιες προσπάθειες που προηγήθηκαν, παραλίες του νησιού, όπως ο Λεφτός γυαλός, η Χρυσή Μηλιά και το Κοκκινόκαστρο.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αλοννήσου αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών, ενώ όπως σημείωσε ο ίδιος παράλληλα: «Έχουμε κινήσει ως δήμος όλες τις διαδικασίες, έχουμε στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα εκεί που χρειάζονται, για να κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις των ιδιωτών».
Στη Σκόπελο
Στο μεταξύ, επανέρχεται σταδιακά ο βηματισμός και στη γειτονική Σκόπελο. Το νησί επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ: «Ήδη βγάζουμε ανακοινώσεις και έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ για να υποβάλουν δηλώσεις όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης.
Χθες, εξάλλου, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση από την κύρια γραμμή του νησιού, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται τα προβλήματα με την υδροδότηση, όπου υπάρχουν. «Λειτουργούμε πλέον κανονικά και το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών που υπάρχουν. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών, και όπου υπάρχουν πεσμένα δέντρα τα απομακρύνουμε» σημείωσε ο κ. Βασιλούδης.
Στο μεταξύ αποκαθίστανται τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο Πεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου, όπου συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς «έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα» επεσήμανε ο κ. Βασιλούδης.
Χρηματοδότηση
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι δήμαρχοι Σκοπέλου και Αλοννήσου για τις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 150.000 ευρώ που ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές λόγω των φυσικών καταστροφών από τις έντονες καιρικές συνθήκες στα δύο νησιά.
Όπως σημειώνουν οι δύο δήμαρχοι, το κόστος για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων είναι πολλαπλάσιο και εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και στο μέλλον.
ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Χαμηλές θερμοκρασίες στη Μαγνησία
Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα και αύριο σύμφωνα με το τμήμα προγνώσεων του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Σήμερα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και τις πρωινές ώρες στις βόρειες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα θαλάσσια θα εκδηλωθούν καταιγίδες και σταδιακά προς το μεσημέρι θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα. Η ελάχιστη θερμοκρασία στο Βόλο θα κυμανθεί στους 4 βαθμούς και η μέγιστη στους 6 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο Παρασκευή αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονοπτώσεων στα ορεινά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, τοπικά θα σημειωθεί παγετός, ενώ η ελάχιστη τιμή θα είναι 5 βαθμοί και η μέγιστη 7 βαθμοί κελσίου.
πηγή: www.taxydromos.gr

No comments:

Post a Comment