Friday, January 20, 2017

Μαρινόπουλος Σκιάθου: Περνάει Express στην αλυσίδα Σκλαβενίτη

Μέσα σε ένα εξάμηνο η Σκλαβενίτης θα πρέπει να εκποιήσει τα 22 καταστήματα, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο. Αυτό αναφέρεται στην 123 σελίδων εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής.

Συγκεκριμένα τα καταστήματα που βαίνουν προς εκποίηση, και τα οποία μπορεί να ανήκουν είτε στη Μαρινόπουλος είτε στη Σκλαβενίτης, βρίσκονται 19 στην Αττική και 3 στην Κρήτη. Ειδικότερα, πρέπει να εκποιηθούν 2 καταστήματα που βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα στο Λασίθι. Στην Αττική πρέπει να εκποιηθούν καταστήματα που βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ηράκλειο, Αθήνα (2 καταστήματα), Αγιο Δημήτριο (3 καταστήματα), Πειραιά (4 καταστήματα), Νέα Σμύρνη, Αγιο Ιωάννη Ρέντη, Ταύρο, Παλαιό Φάληρο, Ασπρόπυργο, Νίκαια, Βριλήσσια, Παλαιό Φάληρο και Καλλιθέα.
Σε ότι αφορά τους προμηθευτές, η εισήγηση ορίζει τη διατήρηση συγκεκριμένων προμηθευτών, μικρών και τοπικών, είτε κοινών, είτε τοπικών του ομίλου Μαρινόπουλος. Η περίοδος διατήρησής της συνεργασίας ορίζεται για 3 έτη.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Το πράσινο φως στη διάσωση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η εισήγηση της Επιτροπής, η οποία δεν είναι δεσμευτική για την ολομέλεια, αποστέλλεται στα εμπλεκόμενα μέρη και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη, και αναφέρει πως η Σκλαβενίτης θα πρέπει να αποδεσμεύσει-εκποιήσει 22 καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος σε Αττική και Κρήτη σε ανταγωνιστές της.
Επίσης στην εισήγηση αναφέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πως για τρία χρόνια η Σκλαβενίτης θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία της με μικρούς και τοπικούς προμηθευτές.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδριάζει στις 26/1 για το deal Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη.
Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, για να εξετάσει – κατόπιν σχετικής εισήγησης – τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (1) σε τμήμα του ενεργητικού και του παθητικού των εταιριών α) «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», β) «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΞΥΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», γ) «EXPRESS M ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ) «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΕΙΡΑΙΚΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», καθώς και (2) στις εταιρίες α) «ΜΑΡΚΕΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», β) «ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ», γ) «ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε», δ) «ΖΕΥΞΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και ε) GUEDO HOLDING Ltd. Η γνωστοποιηθείσα πράξη, η οποία αφορά στην απόκτηση συνολικά 383 καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ του ομίλου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ από τον όμιλο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ,  πραγματοποιείται δυνάμει των από 28.9.2016 αντίστοιχων Συμφωνιών Εξυγίανσης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 106β και 106θ του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας).
Σύμφωνα με την εισήγηση, προτείνεται η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, με δεδομένο ότι η εξαγοράζουσα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε δεσμεύσεις διαρθρωτικού και συμπεριφορικού χαρακτήρα (διορθωτικά μέτρα) που επιλύουν ορισμένες ανησυχίες της υπηρεσίας ως προς το συμβατό της σκοπούμενης πράξης με την ομαλή λειτουργία επιμέρους επηρεαζόμενων αγορών. Συγκεκριμένα, η εξαγοράζουσα ανέλαβε ως δέσμευση για την έγκριση της συγκέντρωσης:
(1) την εκποίηση είκοσι δύο (22) καταστημάτων στους νομούς Αττικής, Λασιθίου και Ηρακλείου, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο, καθώς και
(2) τη διατήρηση συγκεκριμένων προμηθευτών, είτε κοινών, είτε τοπικών του ομίλου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, για χρονική περίοδο τριών (3) ετών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.
Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:
Ημέρες του περασμένου Καλοκαιριού, ζουν οι εμπλεκόμενοι με τη διάσωση της Μαρινόπουλος.
Μπορεί πλέον να έχουν στα χέρια τους τη δικαστική απόφαση, που «ανοίγει» τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο η ενεργοποίηση διαλυτικής αίρεσης της συμφωνίας, εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση/ δημοσίευση της απόφασης, έχει φέρει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αυτό που αναζητείται, όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το Capital.gr, είναι λύση στο νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω της ενεργοποίησης διαλυτικής αίρεσης σύμφωνα με την οποία έως τις 14 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών (σ.σ. υπό τα νέα δεδομένα ο μήνας αυτός θα παρέλθει στις 19 Φεβρουαρίου δηλαδή μετά το deadline που υπάρχει στη συμφωνία), αλλά και νέα χρηματοδότηση για να παραμείνει «εν ζωή» το δίκτυο της Μαρινόπουλος, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της μεταβίβασης στη Σκλαβενίτης.
Αν και είναι παρακινδυνευμένο πλέον να πει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί το deal, «στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν το Πάσχα», είπε στο Capital.gr στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως «στόχος όλων είναι να βρεθεί λύση, να προχωρήσει το deal και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.»
Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί είτε εξωδικαστικά είτε δικαστικά, το νομικό εμπόδιο και κυρίως να βρεθούν πρόσθετα κεφάλαια μέχρι την ολοκλήρωση της διάσωσης.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει, ήδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των νομικών των εμπλεκομένων μερών σε αυτή τη φάση ενώ αμέσως μετά τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι οικονομικοί σύμβουλοι. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί αφ ενός να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσα νέα κεφάλαια απαιτούνται ούτε να πει με σιγουριά ποιος θα τα καλύψει.
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ 
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της Εταιρείας Σκλαβενίτης το κατάστημα της Σκιάθου είναι από αυτά που άμεσα θα ξεκινήσουν την αναδιάρθρωση καθώς και την ανακαίνιση ξεκινώντας από την επιγραφή. Στόχος της εταιρείας είναι να επιστρέψει το κατάστημα στην κερδοφορία κυρίως την περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο του 2017 δηλαδή από το Πάσχα και κατά την τουριστική περίοδο. Μάλιστα στελέχη του marketing της εταιρείας Σκλαβενίτη θα βρεθούν στο νησί στα μέσα Φλεβάρη για να βολιδοσκοπήσουν την αγορά του νησιού ενώ θα προχωρήσουν και σε έρευνα αγοράς των κατοίκων του νησιού κάτι που θα κάνουν και το Καλοκαίρι. 
πηγή:skiathoslife.gr

No comments:

Post a Comment