Ιστορία βαριά, χαραγμένη από πληγές αμέτρητων κατακτητών αλλά και τιμημένη, καθώς εκεί δημιουργήθηκε το 1807 η πρώτη Ελληνική Σημαία, με τον λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο.
Αρχιτεκτονική ιδιαίτερη, με στοιχεία νησιωτικά (ασβέστη και πέτρα), καπετανέικα αλλά και πηλειορήτικα, όπως υιοθετήθηκαν από τους Μαγνήσιους κατοίκους που μετοίκησαν στα χρόνια της οικονομικής άνθησης εκεί. Πατρίδα του Παπαδιαμάντη, του σπουδαίου πεζογράφου, το λιτό σπίτι του οποίου παραμένει ανοιχτό για το κοινό στα ανατολικά της πόλης. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να επισκεφθεί κανείς την Σκιάθο, υπάρχουν άλλα τόσα που αναμφίβολα την χρίζουν βασίλισσα των Σποράδων. Το Μπούρτζι, για παράδειγμα, η καταπράσινη μικρή χερσόνησος που χωρίζει το φυσικό λιμάνι του νησιού στα δύο, και άλλοτε φιλοξενούσε το φρούριο του νησιού. Το 1906 στα απομεινάρια του φρουρίου χτίστηκε σχολείο, το κτίριο του οποίου σήμερα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, δέκα λεπτά ανηφορικά από το λιμάνι, με τον καταπράσινο περίβολο και την ασύγκριτη θέα. Και φυσικά, οι βόλτες στην ίδια την πόλη της Σκιάθου. Στα -χωρίς καμία ρυμοτομία αλλά συγκινητικής γραφικότητας- ασβεστωμένα στενά της, στα περιποιημένα ταβερνάκια της και τα μικρά μαγαζάκια που προσφέρονται για χάζι τα βράδια αλλά και για -γαστριμαργικό- shopping: Το μέλι του νησιού θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Παραλίες: Γαλαζοπράσινες βουτιές δίπλα στο δάσος Κι αν τα παραπάνω ακόμα δεν σας έπεισαν είναι γιατί ακόμα δεν αναφερθήκαμε στα φυσικά κάλλη της Σκιάθου, με το πράσινο από τα πεύκα και τα πλατάνια να αγκαλιάζει κάθε οικισμό και κόλπο. Άλλωστε, κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες των Σποράδων συγκεντρώνονται εκεί, καθώς συνδυάζουν υπέροχα, ζεστά τιρκουάζ νερά, σκιά δέντρων που ακουμπούν σχεδόν τα κύματα και, σε πολλές περιπτώσεις, πλούσιους υδροβιότοπους. Από αυτές, οι οργανωμένες πλαζ βρίσκονται στα νότια και νοτιοανατολικά του νησιού, ενώ στα βόρεια είναι οι πιο «άγριες» και ερημικές. Μην φύγετε, λοιπόν, αν δεν βουτήξετε:
Στις Κουκουναριές (φωτο), στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Πρόκειται για την παραλία star, γνωστή και με το όνομα Χρυσή Άμμος, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ομώνυμα δέντρα του δάσους ακριβώς από πίσω της να προσφέρουν απλόχερα σκιά στους λουόμενους. Λίγα βήματα από την ακτή βρίσκεται και η λιμνοθάλασσα Στροφυλιά, η οποία διατηρεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο που προστατεύεται από τον Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Στη Μπανάνα, την πρώην πλαζ γυμνιστών, με τα πεύκα να την κρύβουν από τα βλέμματα του δρόμου και να προσφέρουν σκιά και την διάφανη θάλασσα να λαμπυρίζει κάτω από τον ήλιο. Η πρόσβαση, ωστόσο, στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη -χρειάζεται αρκετό περπάτημα από τον δρόμο- και γι’αυτό ίσως προτιμάται από τους νεότερους. Αξίζει, όμως, τον κόπο… Στον δρόμο προς Κουκουναριές, 5 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται η Καναπίτσα (φωτο). Στην περιοχή, πέρα από τις πολλές εξοχικές κατοικίες βρίσκεται και μία πανέμορφη, οργανωμένη παραλία, στην οποία θα βρείτε εναλλακτικές για θαλάσσια σπορ, ενώ λειτουργεί και σχολή καταδύσεων.
Αμέσως μετά την Καναπίτσα, στην άκρη του ακρωτηρίου Καλαμάκι, βρίσκεται ο Βρωμόλιμνος. Αντίθετα από το όνομά της πρόκειται για μία αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά, η οποία φιλοξενεί Beach Bars και θαλάσσια σπορ. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεότερους επισκέπτες του νησιού. Στα βόρεια του νησιού βρίσκονται τα περίφημα Λαλάρια (φωτο), μία απρόσιτη οδικώς παραλία με σμιλεμένα, από τον βοριά και το αλάτι, λευκά βράχια και στρογγυλεμένα κάτασπρα βότσαλα (τα λαλάρια). Στο μαγευτικό αυτό τοπίο θα φτάσετε μόνο από την θάλασσα σε καιρό νηνεμίας, με κάποιο από τα καΐκια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σκιάθου.
Με τον ίδιο τρόπο αλλά και οδικώς -διανύοντας αρκετά μέτρα χωματόδρομου- θα φτάσετε και στην Ασέληνο. Το επιβλητικό τοπίο του βορρά συνδυάζει χοντρή αμμουδιά με βότσαλα, βαθιά κρυστάλλινα νερά και ανεκμετάλλευτη τουριστικά ακτή. Κοντά βρίσκεται μία μόνο ταβέρνα, η οποία μάλιστα το βράδυ λειτουργεί με ζωντανή μουσική, και ένα κάμπινγκ.
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/204986/skiathos-fysikh-omorfia-sta-hnaria-ths-istorias.html
Πηγή: www.in2life.gr
No comments:
Post a Comment