Friday, May 9, 2014

Η Σκιάθος βρίσκει πάντα τη χρυσή τομή ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες»




Καθώς η Σκιάθος ετοιμάζεται για τουριστικό limit-up και τη φετινή σεζόν, ο Νίκος Πρέκας, Sales & Marketing Director του εμβληματικού «Skiathos Palace», μας δίνει τα δικά του tips για το κοσμοπολίτικο νησί και ανακοινώνει τη συνεργασία του αδελφού εστιατορίου «Carnayo» με τον Γιώργο Ηλιού του αθηναϊκού «Polly Maggoo».

Σε τι οφείλεται το δυνατό comeback της Σκιάθου τα τελευταία χρόνια; 
Η Σκιάθος αποτελούσε ανέκαθεν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Τα τελευταία όμως χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο νησί αρκετές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές διεθνούς και εθνικής εμβέλειας. Το γεγονός αυτό μαζί με τη στοχευόμενη προβολή που πραγματοποιείται στις διεθνείς αγορές, έφεραν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Και φυσικά εξίσου σημαντική είναι η θετική εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης - αποτέλεσμα του εξαιρετικού φυσικού κάλλους, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολύ καλών παροχών του νησιού σε επίπεδο διαμονής και εστίασης. 


Σε ποιο κοινό απευθύνεται η Σκιάθος; Πώς πάει η προσέλευση των ξένων και από ποιες αγορές προέρχονται;
Με την αγγλική και τη σκανδιναβική αγορά να είναι οι μεγαλύτερες και με την ιταλική, τη σερβική, τη γερμανική, την αυστριακή, τη ρουμανική, την ολλανδική και άλλες να ακολουθούν, το πρόσημο που σημειώνεται στις αφίξεις των ξένων τουριστών παρουσιάζεται θετικό τα τελευταία χρόνια, αν και, δυστυχώς, η διάρκεια της σεζόν έχει μειωθεί αισθητά. Ο προορισμός μας δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Με αποκορύφωμα το μεγάλο κύμα νεολαίας κατά την περίοδο αιχμής ( Ιούλιος-Αύγουστος ), συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι ηλικιακές ομάδες που αποφασίζουν να παραθερίσουν στη Σκιάθο. Και τούτο, γιατί είναι τόσο πολλά και ποικίλα αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος και να χαρεί εδώ, και – το κυριότερο – χωρίς αυτά να συγκρούονται μεταξύ τους.

Το «Skiathos Palace» είναι μια εμβληματική μονάδα του νησιού. Πώς παραμένει στην αιχμή; Πώς προχωράει η ανακαίνιση; 
Το «Skiathos Palace» είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην περιοχή της Θεσσαλίας και ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία του νησιού. Είναι μία all time classic επιλογή όσων λατρεύουν τη Σκιάθο, αλλά και meeting point για τους θαυμαστές των φυσικών ομορφιών της. Με προσεγμένη αισθητική και συνεχείς παρεμβάσεις ανανέωσης, παραμένει πάντα στο προσκήνιο, προσφέροντας υψηλά standards παροχών και υπηρεσιών. Στο ξενοδοχείο μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την ανακαίνιση και αναβάθμισή του. Ήδη ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου έχει υλοποιηθεί με πλήρη ανακαίνιση των περισσότερων δωματίων και πολλών κοινόχρηστων χώρων. Το πρόγραμμα της ανακαίνισης θα ολοκληρωθεί το 2016.

Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του ξενοδοχείου; 
Η προνομιακή θέση του ξενοδοχείου στην διάσημη παραλία Κουκουναριές και τα γειτονικά Μάραθα αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Σκιάθο και είναι το ισχυρό ατού του «Skiathos Palace». Να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές υπέροχες παραλίες που αγκαλιάζουν το ξενοδοχείο, βραβεύονται τα τελευταία χρόνια με Γαλάζια Σημαία, ενώ για το 2013 ήταν και οι μόνες με αυτή τη διάκριση σε όλο το νησί. Η θέα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης από το χώρο της πισίνας, είναι πραγματικά μαγευτική και αναμφισβήτητα η καλύτερη στο νησί.
Στα δυνατά σημεία του ξενοδοχείου συγκαταλέγονται ακόμα το όμορφο και απέριττο περιβάλλον των χώρων του, η προσεγμένη και φιλική εξυπηρέτηση από το προσωπικό μας, οι σύγχρονες ανέσεις και παροχές, καθώς και οι γευστικές δημιουργίες του έμπειρου chef και της ομάδας του στο κεντρικό εστιατόριο και στο roof top grill εστιατόριο «White View».
Τι ετοιμάζετε για φέτος στο «Carnayo», το resto-αδερφάκι του «Skiathos Palace» στην πόλη;
Το εστιατόριο «Carnayo» αποτελεί must προορισμό για την βραδινή έξοδο όσων επισκέπτονται την Σκιάθο. Φέτος ξεκινάει η συνεργασία με τον Γιώργο Ηλιού, ιδιοκτήτη και chef του πολύ γνωστού γαλλικού bistrot της Αθήνας «Polly Maggoo». Ο ίδιος και η ομάδα του ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αξέχαστες γεύσεις με ξεχωριστή φροντίδα και μεράκι και προσκαλούν τον καθένα να ζήσει την εμπειρία ενός υπέροχου δείπνου στο νησί. Δίνοντας προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή και έχοντας δεσμευτεί να παρέχουμε φρέσκα, ποιοτικά και προσεγμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας κυρίως από βιολογικά και τοπικά προϊόντα, θα φροντίσουμε και φέτος ( όπως και την περσινή χρονιά ), να προμηθεύουμε καθημερινά τον chef με τα αγνότερα υλικά από τον ιδιόκτητο βιολογικό αγρόκηπό του, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της κουζίνας.

Πού θα πηγαίνατε έναν φίλο που έρχεται στη Σκιάθο και θα ήθελε ίσως να δει τη μη τουριστική όψη του νησιού; 
Εκτός βέβαια από τις παραλίες Κουκουναριές και Μάραθα, σίγουρα μια βόλτα προς την δυτική πλευρά της Σκιάθου, στην παραλία της Αγίας Ελένης, για να απολαύσει το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί. Στη βόρεια πλευρά για να θαυμάσει τα μοναδικά σε φυσικό κάλλος προστατευόμενα δάση και να δει παραλίες όπως την Κρυφή Άμμο, το εξωτικό Μανδράκι, τον Ελιά, τον Άγκιστρο, τον μεγάλο και μικρό Ασέληνο, τον όρμο της Κεχριάς και φυσικά τα μαγευτικά Λαλάρια με τα ολοστρόγγυλα από το χτύπημα των κυμάτων βότσαλα και την τρύπια πέτρα. Μοναδικά σε ομορφιά και παραλίες είναι επίσης και τα ακατοίκητα νησάκια Άρκος και Τσουγκριάς. Επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο κάστρο, τη μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου και τα μοναστήρια του νησιού. 

Ποιες είναι για εσάς οι top εμπειρίες της Σκιάθου; 
Οπωσδήποτε ένας περίπατος στην πόλη της Σκιάθου, αρχικά από το παλιό λιμάνι προς την Μητρόπολη των Τριών Ιεραρχών, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγιάς της Κουνίστρας, προστάτιδας του νησιού. Στη συνέχεια, μέσω του μεγάλου καλντεριμιού της οδού Μωραϊτίδου, προς την Παναγία τη Λιμνιά με τις εικόνες από τον Χριστό στο Κάστρο, αλλά και την κάρα του Παπαδιαμάντη. Η περιπλάνηση σε αυτά τα σοκάκια του παλιού χωριού και κυρίως στην περιοχή Πλάκες προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με την τοπική αρχιτεκτονική - μια σύνθετη εικόνα ενός νησιώτικου και πηλιορείτικου χωριού με αρκετά νεοκλασικά στοιχεία. Αναμφίβολα, ιδιαίτερη εμπειρία αποτελεί και η επαφή με το ίδιο το νησί ( με την τοπική γαστρονομία, την απόλαυση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην εστίαση και στη διαμονή ), όπως και η γνωριμία με τη Σκιάθο του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Αλ. Μωραϊτίδη. Χάρη στα διηγήματα τους, που ζωντανεύουν σε κάθε σημείο του νησιού και μαζί με την ισχυρή ιστορική και πνευματική παράδοση του τόπου, η Σκιάθος βρίσκει πάντα τη χρυσή τομή ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», την κοσμοπολίτικη και την παραδοσιακή πλευρά της.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό γενικότερα; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον και προς ποια κατεύθυνση; Ειδικά για τη Σκιάθο, τι λείπει που θα έκανε το νησί πιο ελκυστικό σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες; 
Σε μια περίοδο μεγάλης και διεθνούς οικονομικής κρίσης ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε πως όχι μόνο άντεξε και συνεισέφερε αισθητά στην εθνική οικονομία, αλλά και σημείωσε μεγάλα βήματα προόδου, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της με συνεχή ανοδική πορεία. Η ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και του τουριστικού μας προϊόντος, παράλληλα με την εντονότερη επιχειρηματικότητα, είναι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Μια επιχειρηματικότητα όμως που πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο από την πλευρά της πολιτείας και να απαγκιστρωθεί από παλιές πρακτικές και τη γραφειοκρατία. Όσον αφορά τη Σκιάθο, η ορθότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου του νησιού σε συνδυασμό μ’ ένα κοινό όραμα των επιχειρηματιών για την παροχή ακόμα καλύτερων υπηρεσιών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα απογείωναν το ήδη πολύ καλό τουριστικό προϊόν του τόπου.  
Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr

No comments:

Post a Comment